Goede doel 2019: COACH Maastricht

Kinderonderzoekfonds Limburg steunt samen met haar ambassadeurs drie wetenschappelijke onderzoeksprojecten van de afdeling Kindergeneeskunde binnen het Maastricht UMC+ naar nieuwe behandelingen, naar manieren om diagnoses sneller en eerder te kunnen stellen én naar betere zorg. Een deel van de opbrengst van de Groene Loper Run 2019 gaat dit jaar naar één van deze onderzoeksprojecten: COACH Maastricht.

Wereldwijd stijgt het aantal personen, zowel kinderen als volwassenen, met overgewicht en zwaar overgewicht (obesitas). Hoewel het voor mensen van alle leeftijden vervelend en lastig is, is het voor kinderen extra lastig. Zij zien de gevaren van overgewicht en obesitas minder in dan volwassenen en vragen daarom minder vaak of zelfs niet om hulp. Om dit op te vangen en kinderen te ondersteunen bij het leven van een gezondere leefstijl, is COACH Maastricht opgezet.

Anita Vreugdenhil, kinderarts maag-darm-leverziekten en oprichter van COACH Maastricht, vertelt: “Met het COACH programma van het Maastricht UMC+ wordt daadwerkelijk iets gedaan aan het grote aantal kinderen met overgewicht of zelfs zwaar overgewicht (obesitas) in de zuidelijke regio. COACH, het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare, is een centrum dat zich richt op de gezondheidszorg en langdurige zorg-op-maat begeleiding voor kinderen en jong volwassenen met overgewicht en obesitas. Veelal gaat het om aanpassing van leefgewoonten en pedagogische ondersteuning.”

Niet alleen de kinderen nemen deel aan het programma, ook ouders, broertjes en zusjes worden in het programma betrokken. Het is immers zo dat overgewicht en obesitas niet alleen bij het betrokken kind behandeld moet worden, maar ook in de omgeving van het kind. Doordat activiteiten van het COACH-programma afgestemd zijn op de behoeften van gezinnen, lukt het om die gezinnen langdurig te begeleiden naar een gezondere leefstijl.

Ook Rob Frambach, wedstrijddirecteur van de Groene Loper Run, is blij met de samenwerking met Kinderonderzoekfonds Limburg: “Sporten heeft mij enorm geïnspireerd. Je bent gezond bezig, ervaart plezier én je krijgt er energie van! Ik gun ieder kind datzelfde gevoel dat ik ervaar als ik kan sporten. We zijn dan ook verheugd deze samenwerking te kunnen aankondigen en COACH Maastricht te kunnen ondersteunen bij hun activiteiten.”

Meer informatie over Kinderonderzoekfonds Limburg en COACH Maastricht is te vinden op de website: www.kinderonderzoekfondslimburg.nl.