Groene Loper Run coronaproof maar toch weer verplaatst

Op het allerlaatste moment is de vergunning voor de Groene Loper Run op zondag 11 oktober in Maastricht ingetrokken. Organisator Extra Leisure wilde ondanks de coronacrisis het hardloopevenement door laten gaan met start, finish en huldingen op een volledig voor publiek afgesloten terrein. Naar voorbeeld van het IRONMAN Multisport Festival dat vorig weekend door dezelfde organisator in Maastricht is georganiseerd en volgens overheden en veiligheidsregio goed en coronaproof is verlopen. Nog geen week later besluit de regio voor de Groene Loper Run toch anders.

“We hebben er alles aan gedaan om het door te laten gaan,” zegt een teleurgestelde Vincent van der Stouwe, organisator van onder andere de Groene Loper Run en IRONMAN-wedstrijden in Nederland. “We zijn coronaproof en doen daarmee iets wat voor de buitenwereld wellicht onmogelijk lijkt. Namelijk een veilig hardloopevenement organiseren met alle aanpassingen en maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid te waarborgen van deelnemers, inwoners, vrijwilligers en personeel. Maar helaas, het laatste woord is niet aan ons, maar aan de stad Maastricht.” 

Goede voorbeelden
Volgens de organisator gaat de gemeente Maastricht als vergunningverlener te licht om met een organisatie die zijn nek heeft uitgestoken om mensen ook in crisistijd aan het sporten te krijgen en te houden en inmiddels twee keer heeft laten zien een veilig sportevenement zonder publiek te kunnen organiseren. Naast het IRONMAN Multisport Festival in Maastricht vorig weekend, werd in de Midden-Limburgse gemeente Beesel ook het sportevenement Long Course Weekend met ruim 800 deelnemers veilig georganiseerd.

Binnenstad versus buitengebied
Van der Stouwe vervolgt: “Een heel loopparcours in de hekken zetten gaat gewoonweg niet, maar dit gebeurt elders in de openbare ruimte ook niet, zoals bijvoorbeeld de binnenstad, winkelcentra of het station. Plekken die aantoonbaar drukker zijn dan onze loopparcoursen. Nota bene hebben we vorig weekend nog met de IRONMAN-wedstrijden in Maastricht laten zien dat het maakbaar is.” 

Geduld
Wedstrijddirecteur Rob Frambach vult aan: “Hardlopers snakten naar een race en het ziet er naar uit dat hun geduld nog meer op de proef wordt gesteld. Ook vrijwilligers en leveranciers stonden klaar om het evenement mogelijk te maken. De verplaatsing van de Groene Loper Run is extra zuur aangezien op andere plekken in het land sportevenementen wel nog doorgaan en voelt daarom als een verschil in interpretatie. De coronaproofplannen hebben ons dit jaar heel veel extra tijd, energie en geld gekost. We hebben er alles aan gedaan om deelnemers perspectief te geven, maar het wordt ons onmogelijk gemaakt. Dat raakt ons. Helaas moeten we nog een paar maanden geduld hebben. Ondertussen blijven we ons inzetten om veilige evenementen te organiseren. In een tijd als deze waar de gezondheid van lichaam en geest nog meer onder druk staat, willen we dit juist mogelijk maken. Mensen hebben dit nodig.”

Programma en nieuwe datum
Op het programma stond naast de Maastricht Marathon ook een halve Marathon en een 10 kilometer en 5 kilometer run. 

De nieuwe datum voor volgend jaar is 5 april op Tweede Paasdag.